info@berthoudijkfotografie.nl

Romantische bruidsshoot

Romantische bruidsshoot

1. Overweeg het verzoek nogmaals

Zoals ik al zei, het is een eer om gevraagd te worden. Dat betekent niet direct dat je ook ja moet zeggen. Bedenk dat het hier wel gaat om een gebeurtenis die, hopelijk, maar eens in iemands leven voorbij komt. Vraag jezelf dus goed af of je wel de geschikte persoon bent om een huwelijksdag vast te leggen.

Het is een dag die razendsnel voorbij zal vliegen en waar veel belangrijke fotomomenten voorbij komen die je als fotograaf niet mag missen. Het is daarnaast ook echt heel leuk om iemands huwelijksdag vast te mogen leggen, maar zorg ervoor dat je zeker weet dat je het aan durft.

2. Afkijken

In de meeste gevallen is de heugelijke dag zelf nog ver weg. Bruiloften worden vaak al een jaar van te voren gepland. Tijd genoeg dus om je vaardigheden op dit vlak op peil te brengen. Probeer of je met een andere, meer ervaren huwelijksfotograaf, mee mag lopen.

Dat kan als assistent, waarbij je tassen draagt, statieven vasthoud en aanwijzingen opvolgt. Het kan ook als tweede fotograaf; je fotografeert dan gedurende dag hetzelfde huwelijk vanuit een andere hoek. Je foto’s lever je in bij de hoofdfotograaf zodat hij zijn en jouw foto’s kan combineren. Beide is uiteraard leerzaam.

3. Voldoende accu’s

Je kunt niet met een half volle accu op pad gaan, zorg ervoor dat je de avond voordat je gaat al je accu’s vers opgeladen hebt. Ook als je accu’s een tijdje niet gebruikt verlies je energie, dus altijd de avond voorafgaand aan het huwelijk alle accu’s nog even in de oplader.

Voor mijn beide camera’s heb ik twee accu’s (vier in totaal dus). In de praktijk blijkt dat ik tijdens een huwelijk nooit accu’s hoef te wisselen, maar uiteraard neem ik altijd ook de reserve accu volledig opgeladen mee.

4. Voldoende geheugenkaartjes

Het laatste dat je wilt dat je overkomt is dat je tijdens de dag niet voldoende geheugenkaartjes hebt om de grote hoeveelheid foto’s die je schiet op te slaan. Geheugenkaartjes zijn goedkoop, je koopt voor een paar tientjes al 8 of 16 gigabyte. Op een huwelijk schiet ik vaak zo’n 400 tot 800 foto’s, maar er zijn ook fotografen die gemakkelijk het dubbele halen.

Momenteel sleep ik tijdens een bruiloft ongeveer 32 gigabyte aan kaartjes mee. Dat is meer geheugen dan ik ooit vol krijg op zo’n dag, maar ik heb liever 16 gigabyte teveel dan 1 megabyte te weinig.

Controleer voor belangrijke momenten of je nog ruim voldoende foto’s op het geheugenkaartje in je camera kunt opslaan. Je wilt geen belangrijk moment missen omdat je net een geheugenkaartje moet wisselen (hetzelfde geldt natuurlijk voor je accu’s). Op dat zelfde gebied; bewaar volle en lege geheugenkaartjes duidelijk van elkaar gescheiden zodat je jezelf hierin niet kunt vergissen. Stop ze nooit los in je broekzak, daar kunnen ze gemakkelijk uit vallen.

5. Schiet in RAW

Als huwelijksfotograaf wil je de beste kwaliteit en de meeste mogelijkheid voor eventuele correcties. Er is dan maar één bestandsformaat dat je hoort te gebruiken; het ruwe bestandsformaat van je camera.

Fotograferen in het RAW formaat bied je in de nabewerking echt veel meer correctie mogelijkheden. Heb je nog nooit met RAW gewerkt dan is het hoog tijd je daar voor de bruiloft in te verdiepen en te bekwamen. Bedenk dat je de foto’s ook altijd nog onbewerkt om kunt zetten naar Jpeg met de software dat bij je camera geleverd wordt. Wellicht dat je nu nog niet weet hoe je het meeste uit een RAW bestand kunt halen, maar je kunt het dan altijd achteraf nog doen.

Een foto in Jpeg valt ook best te corrigeren, maar helaas veel minder dan een RAW bestand. Door de in-camera omzetting naar Jpeg ben je al belangrijke beeldinformatie kwijt geraakt. Enne, denk even terug aan het punt over de geheugenkaartjes, in RAW ga je hier wel harder doorheen. Ben je gewend in Jpeg je kaartjes te vullen, dan zul je in RAW snel te kort komen.

6. Controleer regelmatig je instellingen

Het is een goede gewoonte om om de zoveel tijd of foto’s even simpelweg je huidige instellingen te controleren. Je zult niet de eerste fotograaf zijn die in vol zonlicht op 3200 ISO aan het fotograferen is. Eeuwig zonde voor de kwaliteit van je foto’s. Maak er dus een gewoonte van om regelmatig de instellingen van je camera even in een fractie van een seconde te controleren.

Als je dit ook doet wanneer je niet in opdracht fotografeert dan kan de gewoonte inslijten en zul je het ook op de huwelijksdag niet vergeten. Let ook op belangrijke aanwijzingen die aanduiden dat je verkeerd zit; bijvoorbeeld een sluitertijd die verdacht snel op langzaam is. Je kunt het verschil goed horen en het is vaak een aanleiding om je instellingen te controleren.

Tags: