info@berthoudijkfotografie.nl

Bliksemfotografie

Bliksemfotografie

Bliksem Rijswijk

Maak gebruik van een lange sluitertijd

Sluitertijd omvat de tijd dat de sluiter van de camera openstaat. Met een lange sluitertijd komt er dus meer licht in de camera. Dit is handig bij het fotograferen van bliksem. Hoe langer de sluitertijd namelijk is, hoe meer bliksemflitsen je kunt vastleggen. Door de lange sluitertijd kun je wel het beste werken met een statief, anders heb je kans op bewegingsonscherpte. Stil houden die camera dus!

Diafragma en ISO-waarde om een overbelichte foto te voorkomen

Bij bliksemfotografie is het belangrijk om het diafragma (lensopening) voldoende dicht te draaien. Dit doe je zodat je foto niet overbelicht kan raken. Verder is het belangrijk om een lage ISO-waarde te gebruiken zodat je voorkomt dat er een ruis ontstaat op de foto. Ook dit helpt mee om de foto niet overbelicht te laten worden, zodat je de sluitertijd langer aan kunt zetten.

Gebruik een grijsfilter

Een grijsfilter is niet nodig in de avond als het donker is, maar komt overdag wel erg goed van pas. Het is een soort zonnebril voor je camera en zorgt er dus voor dat je ook overdag kunt werken met een langere sluitertijd.

De juiste timing en een beetje geluk

Onweer is meestal (helaas) van korte duur. Houd daarom de sites van buienradar of bliksemradar goed in de gaten om te zien waar en wanneer de onweer plaats gaat vinden. Snel je tas inpakken en dan naar plek racen om nog op tijd te zijn voor het schieten van mooie plaatjes.

Tags: